Primus park

- naamPrimus park
- concept
- categoriebedrijven
- omschrijving
- locatieGullegem
- oppervlakte
- bouwheerIMHO
- team
- samenwerking
- statusaanbesteding
- bouwjaar
- betrokkenheid


De voormalige Primus-site van 2,5 hectare in het hart van Gullegem krijgt een nieuwe toekomst. Ooit een bruisende productielocatie voor wasmachines, kende de site na het vertrek van de fabrikant in 2003 een periode van tijdelijke invulling en geleidelijke verloedering. Vandaag vormt ze het decor voor een ambitieus herbestemmingsproject met een sterke architecturale en ecologische visie.
In 2020 verwierf het familiebedrijf Raes Construct de site, op zoek naar ruimte voor een duurzame uitbreiding van hun activiteiten. Dankzij een brownfieldconvenant wordt de locatie herontwikkeld tot een gemengd project dat de industriële geschiedenis respecteert en tegelijk een nieuwe impuls geeft aan de buurt. Door de aankoop van de Primus-site kan Raes Construct een sociaal duurzaam project realiseren met de verankering van zijn activiteiten in Gullegem.
De eerste fase omvat de bouw van een nieuw kantoorgebouw en loods voor Raes Construct. Het ontwerp positioneert het kantoor prominent langs de straatzijde, met zicht op een waardevolle groenzone langs de Heulebeek. Deze landschappelijke inbedding versterkt de relatie tussen gebouw en omgeving.
In latere fases worden zes rijwoningen en een co-workingkantoor gerealiseerd aan de straatzijde, terwijl achteraan op de site negen KMO-units worden voorzien. Deze mix van functies draagt bij aan een levendige en toekomstgerichte invulling van het terrein.
De aanwezige natuurwaarden worden niet alleen behouden, maar versterkt. Het hooiland en verbraamd bos van exoten maken plaats voor een cluster van natte poelen en een streekeigen broekbos. Deze ecologische ingrepen creëren een stille, niet-toegankelijke natuurzone langs de kronkelende Heulebeek, met ruimte voor biodiversiteit en waterbuffering.
De landschappelijke inrichting speelt bovendien een actieve rol in waterbeheer. De poelen en het broekbos zorgen voor infiltratie en vertraging van het water, terwijl een winterbedding voor de Heulebeek bijdraagt aan het voorkomen van overstromingen stroomafwaarts.

Het project zet sterk in op hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. Zo worden maar liefst 2.000 m² zonnepanelen geïntegreerd op de daken, goed voor een aanzienlijke lokale energieopwekking. De gebouwen worden verwarmd en gekoeld via klimaatplafonds, aangestuurd door een geothermisch systeem dat gebruikmaakt van de constante temperatuur van de ondergrond. Deze combinatie zorgt voor een comfortabel binnenklimaat met een minimale ecologische voetafdruk. Daarnaast worden op de site 12 publieke laadpalen voorzien, waarmee ook duurzame mobiliteit actief wordt ondersteund.
